Klantenservice +31 020 4082933

Racketkeuze-hulp

Advies tennisrackets

Het is belangrijk dat je een racket koopt dat bij je past, het zal je spelplezier en prestaties zeker verhogen. Ook voor het voorkomen van blessures is het belangrijk het juiste racket te kiezen. Mocht u onverhoopt toch een blessure hebben of krijgen kijk dan in onze blessure categorie.

Algemene informatie

Bij de keuze van een tennisracket dien je op de volgende punten te letten:

 

KIEZEN VAN DE GRIP-MAAT

Het allerbelangrijkste aspect van de gripdikte is het feit of het racket comfortabel in de hand ligt. Een te kleine grip zal aanleiding geven om in de grip te knijpen, omdat de grip in de hand kan gaan draaien als de bal niet goed wordt geraakt. Wanneer de grip te groot is moet de grip eveneens stevig vast worden gehouden. In beide gevallen levert dit een gespannen slag op. Daarbij raakt de arm eerder vermoeid.

Hoe bepaal ik de juiste gripmaat?

Meet de afstand op in je rackethand van de top van je ringvinger tot aan de 2e handlijn. Kijk dan aan de hand van het aantal millimeters in onderstaande schema welke grip dan het beste bij je past. 

Omtrek in mm Gripmaat
100 – 102 mm L0
103 – 105 mm L1
106 – 108 mm L2
109 – 111 mm L3
112 – 114 mm L4
115 – 117 mm L5

Een andere vuistregel die je kunt toepassen: hou je racket vast op een normale wijze, met de vingers licht gespreid. Er moet ongeveer een vingerbrede ruimte overblijven tussen de vingertoppen en de muis van de duim.

 

GEWICHT VAN HET RACKET

Het gewicht van een racket varieert tussen 275 en 360 gram. Een zwaarder racket absorbeert door zijn grotere massa meer dan een licht racket en zorgt bovendien voor meer lange en vloeiende slagen. Voordeel van een licht racket zijn een snellere balbehandeling. Door het lage gewicht raak je bovendien minder snel vermoeid.

 

LENGTE VAN HET RACKET

Naast de standaard lengte van rackets bestaan er ook zogenaamde long-bodies. Log-bodies zijn maximaal 4 cm langer. Long-bodies bieden over het algemeen meer power, daarnaast zorgen dit type rackets voor meer bereik en de mogelijkheid harder te serveren. Echter zal de manoeuvreerbaarheid van het racket een stuk minder zijn dan rackets van standaard lengte.

Hoewel voor volwassenen de meeste rackets (vrijwel) dezelfde lengte hebben, zijn voor kinderen rackets in vele verschillende lengtematen leverbaar. Vuistregel bij de aanschaf van een kinderracket is: Ga rechtop staan en hou het racket normaal vast aan de greep, laat je arm ontspannen naar beneden hangen. Raakt het einde van het racket de knokkel van je enkel, dan heeft het racket de juiste lengte. Zie verder bij Soorten rackets - Kinder rackets.

 

BLADGROOTTE

Over het algemeen geldt: hoe groter het blad, hoe groter de sweetspot (ideale punt in het racket om de bal te raken) en hoe kleiner de kans de bal off-center te raken. Het off-center raken van de bal heeft controleverlies als gevolg, verlies van balsnelheid maar zeker ook eerder vervelende pijn in de slagarm. Daarom is het bij een tennis elleboog of andere onderarm klachten aan te raden om voor een midsize of zelfs een oversized racket te kiezen.
 

MATERIAAL

Moderne rackets worden gemaakt van diverse kunststoffen. De basis van tennisrackets is meestal een combinatie van graphite en glasfiber. Andere kunststoffen die in rackets worden toegepast zijn: kevlar, carbon en titanium.

SOORTEN RACKETS

In de webwinkel van tennisdiscount.nl worden tennisrackets gerangschikt op soort racket. Tennisdiscount heeft de rackets als volgt voor je ingedeeld:

ALLROUND RACKETS

Allround rackets zijn voor een brede doelgroep geschikt. De Power-eigenschappen van deze rackets zorgen voor een grote balversnelling. Deze "doorstroom" rackets zijn ideaal voor de recreatieve tot gevorderde speler en bezitten over het algemeen een overdosis aan controle.

COMFORT RACKETS

Uitgangspunt bij deze rackets is natuurlijk comfort. Door extreem lichte rackets te combineren met een vergroot blad, zijn deze rackets ideaal voor de baseline georinteerde speler, die met weinig kracht een optimale balversnelling wil hebben. Door het lage gewicht is ook een perfecte handeling gegarandeerd.

COMPETITIE RACKETS

Competitie rackets typeren zich met name door de dunne racket constructie. Deze constructie zorgt voor een hogere stijfheid en daardoor een zeer hoge controle. De balversnelling daarentegen is hoofdzakelijk het resultaat van een goede techniek van de tennisser.

KINDER RACKETS

Kids rackets kenmerken zich door een afwijkende gewichts- en lengteverhouding ten opzichte van senioren rackets. Het balanspunt ligt dichterbij het handvat om de handeling van het racket te vergemakkelijken.

De maat van kids rackets kan als volgt worden gemeten: wanneer je rechtop staat, met de arm gestrekt naar beneden, moet het racket op - of liever iets boven - je enkel komen.

De volgende tabel kan ook worden gebruikt:

 

Leeftijd

Lichaamslengte >

Racketlengte

3-4 jaar

tot 120cm

50cm

4-6 jaar

tot 130cm

55cm

6-8 jaar

tot 140cm

60 cm

8-10 jaar

tot 150cm

64 cm

 

Kinderen kunnen (gemiddeld gesproken) vanaf een jaar of tien met een seniorenracket spelen.

Bijde keuze van een racket voor kids is het verstandig om niet alleen leeftijd en lichaamslengte te hanteren als maatstaf, hou ook rekening met de lichamelijke eigenschappen en vaardigheden van het kind. Denk daarbij aan knijpkracht, het vermogen om een bal goed te kunnen werpen en met name het zwaaivermogen. Daarnaast tellen ook de factoren talent en balgevoel. Kids die van nature "gemakkelijk zwaaien kunnen bijvoorbeeld sneller met een groter racket spelen.